החורף הגיע ושעתם היפה של נבטי וניצני פרחי הבר לצאת לאוויר העולם הגיעה – וזו הזדמנות נפלאה בשבילכם יחד עם הילדים לחפש ולמצוא את פרחי הבר בדרך לגן.
פרחי הבר נמצאים בכל מקום: בעיר בכפר, בגינה הקהילתית ובצידי הדרך.
צריך רק לפקוח את העיניים, נבטי הבר שם. איך תזהו אותם וממה אפשר לטעום?
ריכזנו עבורכם טיפים וסיפור נפלא על נבטי הבר.

הסיפור של נבטי הבר מתחיל אי שם בסוף האביב – צמחי הבר היו עמוסים בפירות ובזרעים, והפיצו אותם לכל עבר בדרכים שונות ומשונות. לצמחי הבר יש יכולת ריבוי מופלאה, ובימי סוף האביב והקיץ הזרעים מצאו את דרכם לכל מקום שיש בו אדמה, התמקמו טוב-טוב וחיכו.
למתבונן מהצד האדמה בוודאי נראתה יבשה וחרבה, אך בתוכה נחו המוני זרעי בר-שחיכו לסימן, שזמנם לצאת אל העולם הגיע.
ואז ירדו הגשמים הראשונים, המים חלחלו לאדמה והרטיבו את קליפת הזרעים.
הזרעים הוציאו שורשון (=שורש קטן), נצרון (=גבעול קטן) ופסיגים (=עלים ראשונים), והאדמה התכסתה בפלומה רכה וירוקה – שכל כולה נבטי בר.
ממש כמו שאר התינוקות שבטבע, גם נבטי הבר נמצאים בשלב של פוטנציאל. 
מהזרע הקטן יכול להתפתח צמח אדיר, עם עלים, פירות וזרעים משלו.

איור: אילנה שטיין

בשלב הנבט מכיל הצמח פי 10 (ואף יותר!) ויטמינים, מינרלים, אנזימים וחומצות אמינו מבכל שלב אחר.
צמחי הבר רבים ומגוונים.
לפעמים נבחין במין אחד של נבטים צומח בצפיפות באזור אחד, ולעתים יצמחו כמה מינים בערבוביה פראית.
כדי להנות מנבטי הבר חייבים לזהות אותם בזיהוי ודאי ומוחלט.
כשם שצמחי בר אכילים מלאים בפוטנציאל ובטעם, כך גם צמחי הבר הרעילים.

לא זיהיתן או שאינכן בטוחות? אל תשתמשו!

המשיכו לעקוב אחרי התפתחות הנבטים – בקרוב הם יצמחו ויפתחו עלים אמיתיים וגדולים, ואז כבר נוכל לזהות אותם ביתר קלות.
להלן כמה צמחי בר נפוצים ושימושיים, שאפשר למצוא כמעט בכל מקום, בעיר ובכפר, בגינה ובגן השעשועים, ואפילו בעציץ ביציאה מהקניון 🙂
כאמור, לצמחי הבר יש כושר מופלא להפיץ את עצמם לכל עבר, ולכן לא משנה היכן אתן מסתובבות – צריך רק לפקוח את העיניים, נבטי הבר שם. 

שימו לב – נבט שימשיך לצמוח בתנאים מתאימים יהפוך לצמח בוגר. אפשר לצרוך נבטים רק במידה שלא תפגע בהמשכיות של הצמיחה באזור.

חובזה – כינוי כללי לכמה צמחים בני משפחת החלמיתיים (בינהם: מעוג כרתי, חלמית מצויה ועוד). 
הפרי של החובזה, שזכור לרובינו מהילדות,  נראה כמו כיכר לחם מפעם, ומכאן שמה (חובז בערבית = לחם). הנבטים נראים כמו זוג לבבות עם עורקים לבנים, צומחים בד”כ בצפיפות. 

נבטי חובזה

חרדל –  החרדל הוא מין בר ממשפחת המצליבים (למשפחה זו שייכים תרבות רבים וטובים, כגון: צנונית, ברוקולי, כרוב, ומיני בר כגון; ילקוט הרועים וצנון הבר) – לכולם ריח חרדלי מובהק.
לנבט זוג עלים מקבילים, שיוצרים “פרפר”. כבר כנבט יש לחרדל טעם וריח חריפים, ולכן הוא קל לזיהוי.

נבטי חרדל

סירפד – צמח קוצני, נפוץ מאד, ועשיר מאד בברזל. הנבט מורכב מזוג עלים אלפיטיים. העלים האמיתיים נראים כמו גרסא מוקטנת של עלי הצמח הבוגר, כולל הקוצים.

נבטי סרפד

נעים להכיר את הצמחים עוד מינקותם.
כך נוכל להנות מהם כשהם עוד צעירים, רכים ומלאים בפוטנציאל ובטעם. כך גם נוכל ללוות אותם בשלבי הצימוח הבאים: עלים בוגרים, גבעול, פריחה, פירות ולקראת סוף האביב – זרעים.

אז עכשיו כל שנותר לכם לצאת ולחפש – כי כמו שכתבנו אפשר למצוא את הנבטים בכל מקום (:


אילנה שטיין, מגדלת ירקות וילדים בהרי ירושלים, מעצבת ומאיירת, יוצרת "לוח שנה בגינה"
אילנה שטיין, מגדלת ירקות וילדים בהרי ירושלים. חקלאית זעירה, משמרת מזון ומורה לגינון, ליקוט וקיימות. מעצבת ומאיירת, בוגרת המחלקה לתקשורת חזותית בבצלאל. יוצרת "לוח שנה בגינה", לוח שנה מאוייר ומפורט, שהוא גם מדריך מעשי לגינון ביתי וטבע ארצישראלי, עם טיפים לגינון, מתכונים עונתיים, זמני זריעה ושתילה ועוד. בלוח שנה בגינה, אילנה משלבת את כל האהבות שלה במוצר אחד: גינון, ליקוט, בישול, ואיור.

Leave a Response

חיפוש גני ילדים